или

Удължете живота на вашата лаптоп батерия

Вече дори не мога да си спомня времето, когато работех на два персонални компютъра – един вкъщи и един в офиса. И разбира се - постоянното размятане на файлове по имейл, дискове или флашки. Сдобиването с лаптоп реши всички тези проблеми.

Освен необходим инструмент за работа обаче лаптопът може да бъде незаменима платформа за дигитално забавление. Той ви позволява да се свързвате с вашите приятели, играете и работите, когато и където искате. Всичко е чудесно, докато зарядът на батерията ви не се изхаби. Когато в този момент нямате удобен контакт наблизо, лаптопът ви автоматично се превръща в малко по-дизайнерски тостер…

Развитието на хардуерните и софтуерните технологии от последните години направиха така, че лаптопите да предлагат съвсем близко потребителско изживяване до това, което предлагат настолните компютри. Те позволяват да слушате музика, гледате филми, играете игри, сърфирате в интернет и всичко това, без да сте обвързани с това да седите винаги на едно и също място.

Понякога обаче просто наблизо няма контакт, в който да заредим своя лаптоп. А дори най-новите модели, оптимизирани за нисък разход на електричество и снабдени с модерни литиево-йонни батерии не могат да издържат повече от 3-4 часа (масовите модели), без да бъдат презаредени. 

Ако искате все пак да удължите малко това време, запомнете следващите съвети, които експерти на хардуерната компания Intel, споделят с читателите на сайта на производителя на компютри Dell.

Зареди батерията. Включете я към електрическата мрежа и изчакайте индикаторът да покаже 100%.

Преминете на режим, оптимизиран за работа на батерия, който изразходва по-малко електричество. Ще намерите тази опция и при вашия лаптоп. Ако сте с Windows 7, трябва да кликнете на батерията, която се появява в долния десен ъгъл на екрана и да изберете режим на нисък разход на електричество от менюто, което ще видите.

Проверете дали вашият лаптоп има оптимален размер RAM памет. RAM паметта позволява на вашия компютър да стартира определени програми и действия директно от нея, което означава, че докато това се случва харддиска почива. Повече RAM памет означава по-малко работа за харддиска, което означава по-дълъг живот на вашата батерия за лаптоп.

Извадете батерията от вашия лаптоп и почистете металните й части. Забършете ги с памук, натопен в алкохол или спирт. Най-добрият вариант е това да се случва на всеки два месеца, за да бъдете сигурни че прехвърлянето на електричество между вашата батерия и лаптоп се случват максимално ефективно. Разбира се, изчакайте батерията да изсъхне преди да я сложите отново в лаптопа си.

Премахнете всички аксесоари за лаптоп, които не използвате. Дори, когато не се използват, те харчат електричество.

Няколко съвета в тази връзка:

- изключвайте своя Wi-Fi модул, когато не го ползвате

- нагласяйте яркостта на екрана спрямо околната среда. В много светла стая или на отворено пространство яркостта трябва да е висока. Вечер или на слаба светлина тя може да е бъде намалена почти докрай.

Дефрагментирайте своя харддиск редовно. Така вашата конфигурация ще работи максимално ефективно. Съветът, който дават от Intel е харддискът да се дефрагментира веднъж на всеки два мееца.

 

Вход в batteryzone.bg

Ако още нямате регистрация в Batteryzone.bg можете да направите това сега

Регистрация

Забравена парола в batteryzone.bg

Този уебсайт използва "бисквитки" за подобряване на услугата. Политика за бисквитките

Съгласен съм